بخش اول | مرکز خدمات حوزه علمیه فارس؛ از چگونگی تأسیس تا بیمه و درمان طلاب و روحانیون
حجت الاسلام والمسلمین محمد عباس پور، مدیر مرکز خدمات حوزه های علمیه فارس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در فارس، به تاریخچه شکل گیری این مرکز برای خدمات رسانی به طلاب اشاره کرد و گفت: مرکز خدمات حوزه های علمیه در مهرماه سال ۱۳۷۰ به امر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در قم دایر شد و بعد از آن از سال ۱۳۷۵ در تمامی استانها یک شعبه به نمایندگی ایجاد کرد.
وی ادامه داد: مرکز خدمات در استان فارس ابتدا در حوزه علمیه رضویه شیراز با عنایت آیت الله دستغیب که دو اتاق در اختیار مرکز خدمات قرار گرفت و حدود ۷ سال آنجا مستقر بودیم و این اتفاق مبارک در فارس آنجا آغاز شد.
مدیر مرکز خدمات فارس اظهار داشت: بعد از آن در سه راه احمدی یک منزل مربوط به آیت الله نورالدین هاشمی بود که ایشان هم وقف کرده بودند که حوزه علمیه ساخته شود مرکز خدمات حدود ۶ الی ۷ سال نیز در آنجا مستقر بود و بعد از آن در خیابان وصال ساختمانی خریداری شد که در آنجا خدمات رسانی به طلاب شیراز و شهرستان انجام می گرفت.
وی ادامه داد: به خاطر سختی دسترسی به آن مکان برای طلاب، ساختمان مذکور به فروش رسید و این مکان جدید که نزدیک به حرم مطهر حضرت سید علاءالدین حسین(ع) می باشد خریداری شد و ساختمان مرکز خدمات تاسیس شد.
حجت الاسلام والمسلمین عباس پور ادامه داد: در مکان فعلی علاوه بر بخش اداری مرکز خدمات، مجتمع رفاهی هم برای اسکان طلاب تاسیس شد که در آن ۲۳ سوئیت راه اندازی شده و پذیرای طلاب و خانواده های آنان است.
وی یادآور شد: مرکز خدمات از ابتدا طبق فرمایش مقام معظم رهبری برای بحث درمان طلاب بود که در گذشته می گفتند بیمه درمانی امام خمینی(ره) و کارت هایی هم به طلاب داده بودند اما به این صورت نبود که با بیمه تامین اجتماعی یا بیمه سلامت و مکمل داشته باشند.
مدیر مرکز حدمات فارس افزود: در ابتدا یک وجهی به حساب هر استان می آمد و حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد نسخه هایی که طلبه ها می آوردند، اگر قابل پرداخت بود مبلغ به آنها پرداخت می شد و حجم زیادی نسخه و دارو آورده می شد و همکاران ما همه ویزیت ها، آزمایشات، سونوگرافی ها و غیره را بررسی میکردند و هزینه های درمانی طلاب پرداخت می شد.
وی خاطرنشان کرد: در زمان حجت الاسلام والمسلمین نواب مرکز خدمات طلاب را به سمت بیمه تامین اجتماعی هدایت کرد و طلابی که سنین آنها بالای ۲۰ سال بود تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتند و خدمات بیمه سلامت آنان راه اندازی شد.
حجت الاسلام و المسلمین عباس پور گفت: این یک بارقه امیدی بود که تامین اجتماعی یک چتر حمایتی برای طلاب هم ایجاد کرد و طلاب زیر این چتر حمایتی و پشتیبانی تامین اجتماعی قرار بگیرند چرا که طلبه ها کارمند دولت یا حوزه که نیستند و به عنوان کسانی که در خدمت دین و مکتب اسلام و آرمانهای اسلام و رسالت الهی که در اختیارشان است و باید کارهایی انجام دهند.
وی افزود: بعد از آن سال که طلاب تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتند برای آنان پشتوانه ای ایجاد شد و تا امروز بیش از 200 نفر از روحانیون بازنشسته شده اند و مستمری خود را از تامین اجتماعی دریافت می کنند.
مدیر مرکز خدمات فارس ابراز کرد: طلاب و روحانیونی که فوت کرده اند و بیمه تامین اجتماعی بوده اند طبق قانون این سازمان مستمری ماهانه به همسر و فرزندانشان تعلق می گیرد.
وی به بیمه تکمیلی طلاب اشاره کرد و افزود: ما در ابتدا دو سال با بیمه سینا قرارداد داشتیم و بعد از آن۷ سال با بیمه آسیا و در حال حاضر هم با شرکت بیمه ما که مربوط به بانک ملت است قرارداد بسته ایم و بیشتر امور آن الکترونیکی است و نیاز به مراجعه حضوری طلاب به حداقل رسیده است.
حجت الاسلام و المسلمین عباس پور اظهار داشت: طلاب اسناد و مدارک پرداخت های درمانی خود را از طریق نرم افزار بیمه ما بارگذاری میکند و این وجوه در سریع ترین زمان به طلاب پرداخت می شود چراکه تاکید ما از ابتدا این بوده که هزینه های درمانی آنان بدون تاخیر به حساب طلاب واریز شود.
وی به خدمات معاونت سلامت، دارو و امور بیمه های این مرکز اشاره کرد و گفت: این معاونت درمان و امور بیمه ها را انجام می دهد و رسیدگی به امور مستمری بگیران و بیمه تامین اجتماعی و سلامت برای طلاب را پیگیری می نماید.
مدیر مرکز خدمات فارس یادآور شد: همه طلاب اعم از برادر و خواهر ، ایرانی و خارجی، شیعه و اهل سنت و همه افرادی که در واقع به شکلی رسالت حوزوی انجام می دهند اعم از تبلیغ، تحصیل، تحقیق، تدریس دارند، مرکز خدمات به آن ها خدمت رسانی می کند.
وی تاکید کرد: طلابی که در قسمت بیمه مشکل دارند و مراجعه می کنند اگر کسانی باشند که دچار بیماریهای خاص و صعب العلاج باشند از طریق افزایش سقف درمان مورد حمایت قرار می گیرند.
حجت الاسلام والمسلمین عباس پور اظهار داشت: بیمه تکمیلی نیز داری 3 سطح می باشد که به نسبت حق بیمه ای که پرداخت می شود هزینه های پوشش خدمات درمانی نیز متغیر است که مطلوب ترین آن سطح 3 است.
وی ادامه داد: سطح 3 بیمه تکمیلی در بحث هزینه های بیمارستانی و اسناد پزشکی و درمانی حمایت بیشتری از طلاب می کند اگرچه پول بیشتری می دهند اما در عوضش این مبلغ را در عرض یک سال چند برابر از بیمه حمایت را می گیرند.
مدیر مرکز خدمات فارس خاطرنشان کرد: طلابی که در گرفتاری هستند یا از کار افتاده باشند یا بیماری صعب العلاج دارند و نمیتوانند کارهای حوزوی، تحصیل، تحقیق و پژوهش و تدریس و غیره را انجام دهند، خود مرکز خدمات هر ماه مستقیماً به آنها کمک می کند و مبلغی را به عنوان مستمری به آن ها پرداخت می کند.
وی افزود: برای این مستمری داشتن مدرک تحصیلی و فعالیتهایی که در امر تبلیغ داشته اند یا اگر مقاله یا کتاب یا پژوهشی داشته اند در این مبلغ تاثیرگذار بوده و به همان میزان متغیر است.
پایان بخش اول